понеделник, 20 юни 2016 г.

Знаците + и -

      Ако използвате в часа по математика учебника на издателство "Булвест" за първи клас, няма начин да не ви е направило впечатление крайно неудачното представяне на действията събиране и изваждане и знаците, с които  ги записваме. Ако е само едни урок" с мед да го намажеш", но и следващите няколко урока вместо да затвърдят у децата знанията, все повече ги объркваха. 
      Така почти целият клас не знаеше какво да пише като види празно квадратче, плюс или минус или някое число. След като хвърлих силите си да изгладя това недоразумение и децата схванаха какво се иска от тях, забелязах, че две деца от класа ми не правят разлика между + и -. Просто не свързваха думата прибавям или събирам със знака +.  
  Тогава се сетих за една идея отново видяна в Pinterest, представяща знаците + и - по интересен и запомнящ се начин. Към нея вървяха и две истории за Гюс-плюс и Линус-минус.
   Това с имената нямаше да се получи, тъй като не бяха популярни у нас, затова само им разказах историте за Минус и Плюс.
 Невероятно беше удовлетворението  ми, когато едното от децата няколко дни все поглеждаше към дъската, когато трябваше да реши някоя задача. Другото дете пък беше впечатлено от историите и така ги запомни, макар и да му отне доста време.
 Ето и откъде вдъхновението ми:  https://www.pinterest.com/pin/313492824039895572/

Няма коментари:

Публикуване на коментар