сряда, 3 януари 2018 г.

Буквите - "Твоят час"

  Не съм споделяла последните две занятия по проекта, защото декември е месец, който, колкото и радост да носи, стопи силите ми и нямах нито време, нито желание да покажа какаво направихме. А, има с какво да се похвалим!
 Темата за буквите е необятна, ето аз как я представих на децата:
Започнахме  с една чудесна презентация Как са се родили буквите . Благодарности към колегата, направил презентацията на достъпен и  интересен за децата език.
 Следващите ни задачи бяха свързани с  това да разберем как са писали хората в миналото. Първо децата трябваше да пишат върху пясък. Оказа се, че не е много лесно да се прочете написаното.


   Следващата задача беше да разберем как са писали древните римляни. Разказах им за восъчните таблети и стилусите. Бях подготвила един, направен от картон и разтопена свещ. Много ги впечатли. След това естествено пробваха да пишат букви върху восъчния слой.



Следващото задание беше свързано с писането с перо. Децата трябваше за изработят сами перо и да пишат с него, използвайки мастило. Небходимите материали са дървено шишче и салфетка, мастило и лист.

 Писането с перо и мастило се оказа голяма емоция и всъщност не толкова трудно, както им изглеждаше отначало.

Няма коментари:

Публикуване на коментар